Monday, August 22, 2011

Baby Khloe is 4 months today :)

Our Baby Khloe is 4 months old today :)
( i mean yesterday 21. Aug.2011)
and her wonderful achievement for today is she is able to rolling over from her back onto her front :)  


Yeay thumbs up to baby Khloe :)  
This video was taken yesterday 21. Aug.2011at 10.35pm..
Sendiri2 dia limpang2 trus berpusing, and hubby sempat ambk kamera pg rakam dia :)
Nasib kami dapat jg bkeras hati nda mo tolong dia kasi adjust tangan dia :) 
then dia pandai sendiri adjust tangan dia..hahaha
We're so happy and proud to be her parents :) 

P/S ~ Ignore kawasan sekeliling nya k :) hahaha..
This video has been converted and sorry for the "not very good" quality..

Sunday, August 21, 2011

CathJ Blog Guest : My Wedding Gown

Yeay :) I would like to become one of CathJ blog guest :) 

ni kali pasal Wedding Gown :)
Siok ooo sharing and baca pasal wedding gown kamurang ni :) 
so syapun nda mo ketinggalan :)
But, I use my old post coz dlu sya sda kasi cerita pasal Wedding gown sya di blog lama (naiad85.blogspot.com) 
So kasi share lagi la :)
okay .. sambung...

At first, the wedding gallery suggested me this gown (picture below)But, I have decided to search, look & design my wedding gown with my own style :)


Photobucket

So, I found this (picture below) and I like the waist design..
so, ta-da... my wedding gown *modified design..hahaha...
I would like to have decent gown, so sya tambah2 la di atas tu :)
nasib ngam juga kan? :)
Photobucket
Okay, ini Princess Gallery can be found at Kingfisher Likas, but since they're closed for renovation and moved temporarily at Damai, I have to go to Damai saaaana tingkat atas kedai yg sukar mau dijejaki :)
The designer is in U.S.A and this wedding gown was made from U.S.A :) hihi..
This Special Wedding Gown is a gift from hubby to me :)
Big Thanks to hubby :)
Photobucket
( cuba2 tu wedding gown.. )
It took two months to have everything settled ( Design, measuring,Email-emailing, discussion, altering, etc)
So, here goes my wedding gown ( Courtesy : Alvin Ting )
Photobucket
And the crown is a present from my colleague friend Dyna :)
Specially from Kuala Lumpur.. :)
Thanks a lot Dy :)
Photobucket
And this glove & veil,
I bought it at Citymall tym kamirang ada blogger gathering tu hari di Citymall :)
together with AnnieMng & NC kawankan sya pg beli those glove & veil tym tu :)
nasib baik secocok with my gown :)
Photobucket
So, here I am complete in the wedding gown + crown + loooong veil + gloves
( Full set that is all mine :) ) hihi..
*padahal sikarang sana kena taruk dalam plastik
and actuali I was thinking to have a photoshoot again in that complete set of my wedding gown :)
emmm.. bila la mau bgambar lagi ni ar :)
Photobucket

With my bridesmaid a.k.a my cousin, Imelda Joprine yg byk tolong2 sya adjust tu wedding gown.. susah kama mau urus tu wedding gown kalu suda pakai..huhu...

Photobucket
*happy kunun.. :) padahal kepanasan suda ni tau.. hahaha..but actuali in the wedding gown nda brapa panas :) just nice :)

Photobucket

Walk down the aisle of the church..

Photobucket

so, that's all about the wedding gown of mine :)
*sya mau simpan untuk my first daughter and give her when she'll get married
(kalau dia slim macam sya la ... hahaha )
nanti suda tua, buli la sya tambirang ckit.. hihi :) and ada proof yg sya pernah slim :) kih kih kih

Skrg tu wedding gown sana almari :) nanti Wedding anniversary sya mo pakai kunun.. hahaa.. :)
Harap2 la buli muat especially d bhgn perut.. :)


Wednesday, August 3, 2011

Wordless Wednesday #2

Today, someone emailed me these pictures..


Nah, gara2 bertelefon sambil bjalan, ni la jadinya.. 
bagus buat satu perkara ja dlm satu masa..huhu..

Friday, July 29, 2011

Taik hidung

Ada cerita lawak la ni hari..hoho...

Tadi lepas abis mengajar d kelas 2 Lavender, and on the way balik bilik guru, ada la satu student lelaki (yg dari kelas 2 Lavender tu.. ) bjalan seiringan dgn sya sambil mengunyah2..then, the dialog goes like this: 

Me    : Apa ko makan tu?
The student showed me "kerupuk kacang hijau" <---- kerupuk ka tu? kacang hijau yg kena jual utk snack tu ba..and he said : "masin la cikgu "
Me    : Ba ada taik hidung tu... ( saja mau main2 sama dorg... )
Skali on the spot, dia buang tu kacang hijau yang ada satu genggam di tangan dia..Terkejut sya! haha...
Me     : Aik, kenapa ko buang? 
Student : cikgu bilang ada taik hidung....
Me     : Cikgu main2 seja ba tu..
Student  : Nda apa la cikgu, mungkin taik hidung juga sebab masin...
Me      : ?????? ( Rasa bsalah sya ni tau...hahaha )

Kuang kuang kuang......

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday #1

My first Wordless Wednesday Post :)

.
.
.
.
.
.
.
.
.

"Daddy, jangan himpit saya!!! "
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

"Mummy, please help me~~ "

Friday, July 22, 2011

Baby Khloe is 3 Months old

 21st July 2011, baby Khloe is 3 Months old :)
Me & my hubby bought her Baby Play Gym as a present :) 

It turned out, she scared of it.. 
bengong2 dia tinguk tu mainan... 
In 10 minutes, she cried and I get her out of the play gym.. 

Then, put her on the bed and turned on the 618 Channel BabyTV
Nah, ini lagi dia suka ..hoho...

Hubby ckp "Aiyai, tpaksa "mudah.com" la tu play gym " 
haha..
Next month, kalu baby Khloe 4 bulan sda, mo kasi hadiah dia Baby Car Seat la..
Tiap2 bulan kunun bg dia hadiah..hoho..
First baby kan, nah kena kasi manja la berabis :) 
Nda apa la bukan selalu.. 
ok la till then :)

Thursday, July 14, 2011

No more offshore

Today hubby is officially resign from his current job meaning NO MORE OFFSHORE!!!
I'm super duper happy now..hahahhaa :D
Betul pula cakap orang, anak tu ada rezeki sendiri..
Abis seja 90 hari cuti bersalin sya, trus hubi bertubi2 dapat offer kerja lain :)
3 companies offered him to work with them..
So, the best offer yang kena pilih la, and yang paling penting d KK :) hahaa..
Sioknya sya ketawa dan senyum ni :)

Banyak lagi plan mau buat ni :) 
Happy .. happy.. happy... 

Thursday, July 7, 2011

Back to work

Yeay, I'm back to work (School)..
I don't know what to say but kalu sya cuti, sya mo p kerja, kalu sya kerja, sya mo cuti..
huhu.. amciam la ni kan..

Monday 4th July : 
I suppose to be back at school but that day is "cuti peristiwa" sempena 1murid1sukan (1M1S)

Tuesday 5th July :
Went to class, and observe practical teacher.. jadi mentor kpd practical teacher..
wakaka..lucu2, teringat zaman sya jadi guru praktikal dlu.. :)

Wednesday 6th July:
1st Day School Sporst Day :) di padang skola ja, okay la tu

Thursday 7th July :
2nd Day School Sports Day di UMS :) 
me in AJK hadiah  team so ble bergilir2 then sempat lg balik rumah kasi susu Khloe..

Tomorrow 8th July :
Cuti peristiwa ..yeay :)
and 10 more days to go hehe..

Buli tahan la penat dia ni minggu, mana lagi mo p skul, urus2 lg urusan d rumah..huhu..
Penat tapi happy :)

P/S~ So sorry x dpt reply comments2 ya.. busy ba.. 
but I did read ur comments :) and thank you very much ya :)

Friday, June 24, 2011

New Hairstyle

Yeay, today me & Memel decided to change our hairstyle :) 
Memandangkan rambut mau 'rontok', so kasi curl la supaya nampk tidak telampau nipis.. :)

Kali terakhir sya kasi curl rambut tahun 2005 :) 6 tahun yang lalu :) 
wah lama sda tu kan :)
rambut curl senang juga urus, kalu mau kasi lepas, picit2 kasi hair mousse seja :)
kalu panas, ikat ja :) 

btw, I look older wif curly hair kan? 
Bagus lg nampk tua ckit daripada talampau muda.. huh :)

Okay la itu ja update sya untuk ni hari :) hehe.. happy weekend :)

Monday, June 20, 2011

Sea Survival Training

Yesterday hubby went to Miri for Sea Survival Training (2nd time - renewing his license )
 for 3 days starting from today :)

Gambate hubby, you can do it :)

What is Sea Survival Training?? 
Menurut kefahaman sya yg hubby kasi crita,
tu training untuk org2 yg kerja offshore train dorg utk survive kalau2 (palis2) ada emergency..
For 3 days training, c hubby bilang ada ceramah bla bla bla, then how to deal wif fire di platform ( pelantar minyak ) and how to survive dalam laut kalau2 ( paaaaalis2 ) tu helikopter terhempas..

Click and watch this video from youtube ( the situation is almost like this )

Actually, hubby wanna quit offshore job, coz ada Khloe sda kan & he can't stand being far :P
but, wut to do,kalau mau cari kerja lain pun mesti ada experience 3-5 tahun dlm bidang2 tertentu..
nah, amcm la kalu experience dia d offshore, kerja offshore la seumur hidup (palis2) hihi..
Apapun, hubby has his own plan of his career, I just pray for him & support him all the way :)

Again, Ganbate Hubby (currently in Miri ) .. You can do it!! :) Yay!! 

Sunday, June 19, 2011

Happy father's day to Daddy Khloe

Hi all, 
wanna wish Happy father's day to my hubby a.k.a Daddy Khloe Nataly :) 
First time celebrate Father's day ba :) hihi..
but nothing special happen today.. coz hubby need to go to Miri today ..
Yup today this morning..
For sea survival course ( What is Sea Survival Course?? emm.. will share to you later ya :) )

Baby Olowe ( Khloe ) with daddy.. mau tidur tu dia..
And not forgetting My own Daddy ( Mr. Richard Tayuk ) and Father-in-law ( Mr. Philip Felix)
Happy Father's day to you :)

Actuali, me myself and family never celebrate father's day, mother's day or wut ever day 
( except for bday & Christmas day )
Blum lg pernah beli2 kek n buat majlis mo sambut tu perayaan..just a simple & special wishes for them :)
lenkali la kan :) mau jg try ni :) hehe..

okay la til then ;)

Friday, June 17, 2011

Baby Ring Sling

Shalom everyone :)
Wanna introduce my baby ring sling.. 
A gift from a very special friend Memeljoan ..
Thank you once again Memel :) I like it very much :)

Soory for the blur & over edited picture..hoho
Baby Sling is still new to us here in KK coz everytime I use this Baby ring  Sling, ada ja org tinguk2 (bukan perasan tau, mimang ada org tinguk and heard them said "kiut bikin sikut dia" ) haha..
And today while we having lunch at Hotel Perkasa Ranau,
macam besa sya guna baby sling angkat Baby Khloe, then a group of women ( 2-3 women )
came close and ask me " Hi, may I see that ( sambil tunjuk itu baby ring sling)"
n sya kasi tinguk la..
They asked me where did I get that and how to use it..etc..
haha.. funny ni, sya ingat orang tinguk2 sya selama  ini, skali tinguk itu baby ring sling pula..

Btw, is baby sling looks familiar to you? 
yup, mestila..kalu org dulu2 pakai sarung sikut2 baby, skrg pakai ini la Baby Ring Sling :)
c Memel beli tu baby Sling utk sya di Mummyhugs ( sya nampk jenama dia ..hehe )
so, sepa2 ada baby ble la pakai ni, ngam utk newborn 
( kalu newborn bagus jan dlu pakai stroller bagus pakai ni sling, ngam utk peluk2 dia and kasi breastfeed )
lebih mesra gitu~~ hihi..

okay la that's all for now :) 

Sunday, June 12, 2011

Going Back to School

Happy Going Back To School y'all :) hihi.. 
Sya masi bercuti :) hehe..
Since I have a baby, I dunno if I can manage my time wisely after this..
Mau urus baby pas tu mau pg skul.. aiyoyoo amcm ni ar? x besa sya..
( my maternity leave tinggal 3 mgu lagi..hoho... lepas tu busssyyy )
But, I try to blog as much as I can coz sya macam gatal hati mo blog and share to you about my baby Khloe..
Baru sya tau perasaan org yg ada baby ni, apa lagi kalu first time mother mcm sya..
Semua yg baby buat, mcm baru & make me proud..haha..
mcm jakun ba tgk baby pandai buat itu la ini la..haha funny!!

Today is my 52nd day of "confinement" ( Tempoh bpantang dilanjutkan sehingga 100 hari ) hoho..
Tapi tidak la strict mcm 40 days tu..
Stoking suda buka :) yeay
Makan pun bukan sup lihing seja :) Yeay 
Buli cuci rambut sesuka hati :) Yeay tapi mesti blow cepat2
Buli jalan ke mana2 suka2 :) Yeay 
Buli ber'aircond' suda :) Yeay 
tapi makan mau kena jaga.. No Ice!! No Pedas2!! No Sejuk2!!huhu..
tidak ble angkat berat2, 
"puasa" hehe.. & berurut sampai 100th day ..hoho...

Actuali sya mo crita pasal baby Khloe ba ni..aish.. okay
Baby Khloe's Schedule ( April, Mei & Jun )
6.00am : Breastfeed then sleep til 7.30 am
7.30am : Bangun & main 
( Kalu teda org main sama dia, dia marah tu..huhu so have to wake up & entertain her )
8.30 am : Breastfeed again (kalu dia penat main, dia tidur, kalu tidak, dia sambg main )
9/10 am : Mandi then breastfeed again pastu berak..hoho..
11/12pm : Tidur2 ayam.. coz tym kena ayun dia 'cubuk'2  
( mau ayun pun mesti mau nmpk muka org yg meng'ayun' tu kalu nda dia nangis.)
1pm : Breastfeed again then tidur2 ayam..hoho..
2/3 pm : bangun & main :) breastfeed
4.00pm : mandi (2x dia mandi sehari skrg, kalu tidak mandi pun, kasi lap2) then, breastfeed & berak
then main sampai jam 6 gitu dia tidur..
sampai 8.30pm : then breastfeed and tidur
11pm : breastfeed & tidur ( ni sya skali ikut tidur trus haha )
1.30/ 2am : Breastfeed & tidur ( And Tidur mesti mau dipeluk tu.. kalu tidak, dia marah..huhu )
4.30/5am : Breastfeed & Tidur

So I have to get used to her schedule too, tapi kalu baby makin besar, dia x lagi bangun pagi ba tu kan?
Kalu busy ja tiap2 hari, makin cepat tu terasa tu hari berlalu..huhu..
1 mgu mcm 1 hari..  :)
Okay la, saja ja mau tulis jadual c Khloe cni utk kenangan masa depan, manatau lupa..
coz sejak pregnant & beranak ni cepat btul sya lupa & otak kurang bfungsi dgn baik, 
so faham2 la kalu sya tanya balik2 or terlupa ar.. 

Til then :) & once again
Happy Going Back to School tomorrow!!  

Friday, June 10, 2011

Cloth Diaper

Banyak btul sya dgr pasal Cloth Diaper ni, so wanna give it a try :)
I bought 5pcs of Cloth Diapers from Vienne  ( Brand : QQbaby & SunnyBaby )
I did some research and reading about cloth diapers 
It's like Lampin + Pampers a.k.a Lampin moden , tidak payah lipat2.. 
Banyak juga kebaikan dia :) 1 of them, supaya baby x kena nappy rash..
and menjimatkan duit ( in a long run )

See, Baby Khloe in her Cloth Diaper :) 
Gembira dia tidur kemarin..
1 cloth diaper buli tahan atleast 2 -3 jam la kalu tidak berak..
kalu berak trus tukar, nanti keras tu taik d punggung dia..
baru 1-2 hari sya cuba kasi pakai Baby Khloe ni Cloth Diaper..
so far so good la.. Some mummies ada addiction mau beli banyak2 cloth diapers ooo..
takut2 sya pun jadi gitu..hahaha :) 

Apapun, to all new mommies out there,cuba la Cloth Diapers, okay ba..
kiut2 lagi tu design2 dia :)

Okay la.. tidak dapat tulis panjang2 ni, mo jaga Baby Lowee ( nama manja Baby Khloe ) 

Thursday, June 9, 2011

New & Old

Halo.. sorry for the long delay.. 
"New & Old" ~ tajuk sya ni hari utk template baru yang lama :) 
( apa la maksud dia tu? huhu )
Tukar template baru kepada yg lama :) haha
FYI, MyLovi yg kena attacked oleh Mr. T suda pun selamat :)
semua wayar suda tukar baru tp enjin masi lama.. :)
and it cost me RM160 .. yup RM160 seja.. 
Kalu ada sesiapa yg ada kes mcm sya & dia minta lebih, tampiling dia..
( but utk kereta Myvi ja la.. kalu yang canggih2 tu, ba mahal la mau tukar ) 
So, c Lovi ble jalan sda dgn selamat dari Ranau ke KK and round2 KK...

And

Update yang ckit2, sya akan tulis d wall page sya, 
malas mo kasi blog2 kalu ckit kan.. 

Sekian terima kasih :)  hehe

Wednesday, June 8, 2011

MyLovi

Sorry for the long delay :)
MyLovi sda selamat dari operation :)

Thursday, May 26, 2011

MyLovi was attack

 This morning, hubby called me and asked to start MyloVi (Myvi ) 's engine..
Once I started the engine, it went smooth but the O/D Off and Engine Signal was on and blinking..
I told hubby and he asked me to reverse and drive the car..
Skali reverse, macm melompat pla tu kereta, trus sya nda brani mo drive and the car masi di tmpt parking lagi..
Sya bgto hubby sya takut mo drive coz mcm dia melompat..huhu..
Hubby asked his bro to reverse the car,
and once his bro reverse the car, bannnnyak wayar2 n span2 btaburan d lantai..
Damn it.. TIKUS telah menyerang Lovi sya!!!!!!!!
Marahnya sya and sedihnya sya..!!! 

 Tinguk tu hos utk wiper pun putus kena gigit!!! Budus punya tikus.. 

 Nah, kamu tinguk la tu gambar2 smua, syapun nda tau wayar2 apa smua tu yg kena gigit, 
but mcm jantung sya pun terasa kena gigit.. 
Tinguk la ko TIKUS, once sya dapat ko, sya gureng salai ko sana.!!
cincang-cincang ko sana!!!
 Putus!!
 Putus dengan 'bangga'nya...
 Putus!! putus!!! kureng!!
 Putus!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Putus lagi!!! 
Argh!!!! Putusssss & hanccuuuuurrr!!!!

And kumpul punya kumpul ni la hasil tu TIKUS BUDU tu...
satu kotak wayar juga dia kasi putus.. 
Bangang punya TIKUS...
AISH!!! bikin meradang betul..

Punya keciwa sya pagi-pagi ni.. menangis juga la sya skijap, tensen btul la!! 
C hubby slalu ckp mau tukar enjin Myvi ba, nah ni kali la rusak, tpaksa la tukar ne..
Aiyai..
Tapi sya tetap meradang sama tu TIKUS.. tunggu la ko TIKUS!!
Sya kasi mati ko and guring ko hangus2!!! Marah ni!! 

Kesian MyloVi kena kasi putus saraf dia.. tunggu la kau mau buat pembedahan k..
Sabar~ Sabar~~~ 

Sunday, May 22, 2011

Baby Khloe's Fullmoon

Yesterday was Baby Khloe's Fullmoon ( Yeah, she is 1month old now ) and my 30th days of confinement..
Well, I decided to go for 40days of confinement and today my 10th day tidak cuci rmbut..
9 hari lagi! trus pg saloon ni..wuahaha..
 last week ada cuci coz byk peluh keluar time sya demam..huhu..

Memandangkan sya masi bpantang, we decided to do Khloe's fullmoon secara kecil2an seja.. 
kalu besar2an, tambah ramai la yg ter'bau' rambut sya yg 'wangi' ni...hoho...

As early as 7.00am, baby Khloe kena kasi prepare suda.. 
coz MIL cakap mau gunting rambut and kuku dia tepat jam 7.32am ( time dia lahir )
Since byk family members tidak dpt join 
( My parents & siblings, FIL, SIL+husband pun x dpt join atas hal2 tertentu ), 
so kami 3 orang ( Me, Husband & MIL )ja yang bgilir2 gunting rambut dia.. 
p/s~ yup, hubby came back on 12th May tu hari and today 22nd, dia blk Labuan sda.. 
Came back especially for baby Khloe..hoho..

Picture 1 : Baby Khloe kena gunting rambut oleh MIL 
( guess she don't know what's going on, and still diam2 )


 Picture 2 : Hubby gunting rambut Baby Khloe

 Picture 3 : Gunting kuku.. and mau nangis suda dia.. 
(tinguk daddy dia minta kasihan..huhu.. )
 Picture 4 : Nah, nangis trus kena gunting kuku.. kuat ni dia nangis.. 
sayang kali dia sama kuku dia yang panjang tu..oyoyoyooo cayang  baby Khloe jan nangis :)
 Picture 5 : Gunting kuku
 Picture 6 : Siap gunting kuku.. cian baby Khloe kan.. 
tinguk d dkt pipi dia tu ada calar satu garis kecik, pasal kuku dia la tu..hoho..

 Picture 7 : Menggelek telur merah d kepala.. :) sambil gelek telur sambil wish dia..

At 12pm, father Francis Tsen and orang-orang kuat Church St. Peter Claver Ranau datang p rumah
and sembahyang Baby Khloe..
( Teda gambar tym sembahyang.. concentrate ba! ) 
 Picture 8 : Baby Khloe with Parents potong kek :) 
 Picture 9 : The Cake :) Full Chocolate Moist
 Picture 10 : Fr. Francis Tsen & orang2 kuat church :)
 Picture 11 : Memel Joan with Baby Khloe..
( Di belakang Her hubby with Dendy..Nah, jeles sda c Dendy, mammy dia pegang baby lain..hehe )
Picture 12 : Memel & Dendy ( Jayden Dylan ), and Me & Baby Khloe :) 
 Dendy 4 bulan ++, Khloe baru 1 bulan..nda lama lagi Baby Khloe besar mcm Dendy :)

Walaupun penat kemarin, tapi happy coz baby kena bless :) 
Thanks to those yang datang kemarin :) 
For family & friends di kk yang tidak dpt dtg, nanti kami buat lg d KK ya :) 
Tunggu sya abis pantang n ble wangi2 lu..hahaha :)

Til then :) 9 more days to go :) Gambate Nadia!!

Thursday, May 19, 2011

The Power of Prayer

Halo :) today sya mau cerita about the power of prayer..
No matter what is your religion, prayer is a must and that's the way we communicate with God..
Honestly speaking, I'm not "orang kuat" church or alim2 pya orang, but I just believe in God and in prayer :)
During my pregnancy, buli kira jari sya pg church brapa kali..huhu..
But, when me & hubby ada masa free, kami p chapel sembahyang, ba suda escape church kan, pg la chapel, 
at least tpijak jg tempat suci ba :)

And during my pregnancy juga, ramai yg bgto sya spy pray ROSARY 'kuat2' 
(kuat2 ertinya banyak kali la tu kan.. )
Pray Rosary yang Joyful Mysteries which are ;
1st Mystery : The Annunciation of Mary
2nd Mystery : The Visitation of Mother Mary to Elizabeth
3rd Mystery : The Birth of Jesus
4th Mystery : The Presentation of Jesus
5th Mystery : The Finding in the Temple
( Ini yang sya ingat la.. )

Yeap, I did pray Rosary a lot.. hampir tiap2 malam during my 2nd - 3rd trimester.. 
takut ba, anak pertama lagi, mengandung and beranak tu bukan senang tu..
Tapi bukan tym takut ja mo sembahyang kan.. but at least sya sembahyang ( hantam la!! hoho )
Hari2 sya pray supaya baby sihat & sempurna, sya nda rasa talampau sakit tym delivery, hubby ada dekat tym mau deliver, & smua2 la. :)

And believe it or not, everything went well ( like I told you di My giving Birth Story )
I believe it bcoz of the power of prayer & God really answered our prayer :) 
Just have faith, little faith pun buli la asal ada  :)

For those kengkawan ( yg sama religion sm sya ) yang mau deliver soon, 
pray Rosary banyak2,k.. Memang lancar ja tu beranak :)
Macam Mother Mary sendiri :) 

Like I said, sya bkn org yg alim2 ni..hehe.. 
but everytime sya pray and ask for sumthing sya dapat juga, so can you :)
( ada lg satu cerita ni nanti sya kasi share )
except for winning a jackpot..haha..
Actuali ada juga sya pray, but tiba2 tu hari masa di Mass, tajuk dia "Man cannot serve two Gods : God or Money".. nah ambik ko! hoho.. 

Ba okay la, baby panggil suda :) That's all for now ;)

Thursday, May 12, 2011

My Giving Birth story - Part 4

Okay sambung lagi part 4 ar.. coz ada org tanya pastu amcm?
but this part ada 'gross' or 'censored' ckit utk 18tahun ke atas seja ar..hehe..
I would like to share this story to kwn2 yg sedang mengandung anak ptama and have many Qs in ur mind..
Ya sya tau tu, syapun dlu slalu terfkir "amcm la kalu gini? kalu gitu? " hehe
okay...
Pas doktor jahit, then nurse kasi antiseptik and kasi pakai pad :) dont worry ar..
Tapi bawa pad sendiri juga la :) 
and teda malu2 suda, penat suda tym tu, ko teda fikir apa2 lagi.. 
then kena suru duduk d wheelchair & kena hantar di bed 
( Ini bdasarkan pgalaman sya d Rafflesia Medical Center la.. nda tau pula tmpt lain, manatau ada kena suru jalan sendiri, tampiling dia ar..haha )
then ble tidur kalu mo rehat :) kalu d RMC , baby kena taruk d nursery dlu supaya ibu2 dapat berehat.. 

Jam 11am gitu baru sya bangun n pg kencing..uinah, takut jg mau kencing tym tu..
manatau sakit kan.. tapi nda jg la, ada dia bagi painkiller, antibiotik, ubat lawas..
1st time p tandas lepas labour, sya bawa hubby, takut pingsan d tandas
then byk darah keluar, uhuhuuuuuu... expect that y'all 
and mau cuci sana pakai air suam, and keringkan pakai tuala dengan sekering2nya..
and bestfriends sya cakap "tepuk2 ja pakai towel, jan ko lap betul mcm lap badan"
Then Pad mesti tukar slalu especially first week.. :)

Sampai petang, family and close relatives dtg tgk baby,
syapun blum tinguk lg tym tu...huhu.. 
tapi hubby ckp "okay, sempurna, semua ada, and kuai x kuat nangis " :)

then malam ckit, yg teda pelawat sda baru sya kluar pg tgk baby :)
and buli2 c hubby cakap sm sya "ba teka la mana satu c baby?"
Sabar jala sya, baru satu kali sya nmpk, tu pun tym dia masi biru lagi and ada darah2, 
trus dia suru lg sya teka..
mcm smua baby pun sama ja kena balut.. mana la sya tau..
Hubby kasi ketawa sya lagi then ckp " Ini nah lah c baby, tu pun ko x cam ka?"
utk cover diri sendiri, sya balas "Ya tu la ba yg sya mo tunjuk tadi"

Then malam2 gitu, nurse tanya samada mau kasi breastfeed baby atau tidak, 
masi penat lagi sya, so tidak bagi la..
Bsuk dia baru bagi..

Well, ada org yang terus2 ada susu, ada yang tiada.. tapi mimang ada baitu, just don't give up :)
My senior colleague said "kalu mau rangsang supaya ada air susu, mother kena minum susu junjung panas, n banyak2 la sampai tkeluar susu" 
and believe it, sya buat and ada.. yay.. after 1 sleepless night teda bagi baby breastfeed and dia nangis2, at last the day after ada suda :) 
happy tu kasi breastfeed baby.. Orang tua2 cakap kalu lagi lama ko kasi breastfeed baby, 
lagi dia manja and dengar cakap ko :) and kuat bond dia sama ko :)
nah, berusaha kio! :) hehe..

Okay la tidak dapat lama2 tulis, ni pun nasib ada draft saved buli jg sambung2 tulis :) 
till then :) 

Saturday, May 7, 2011

Lonely but not alone

Sorry, ingat mau post pasal yg sya janji tu hari.. but today I'm not in a good mood..
because hubby have to go to offshore again..
(lama2 sya benci pekerjaan offshore.. alergik btul sya dengar sda! )

Without hubby, I feel lonely tho I'm not alone here at his parent's house..
Lain la ba kan hal yg kita ckp dgn suami dengan hal yg kita ckp dgn org lain..huhu
Miss him oredi.. wuaaaaaaaahhhhhhhh........
Walaupun slalu mcam ni, but I really can't get used to it.. really2 can't!!!
Sepa yg senasib dgn sya ni, amcm la kamu ble handle being apart from your partner ar? 
Ajari la sya.. hohoho..

And today is My 17th day of confinement and baby pun 17th days old.. emm.. but suppose 16th tapi biar la, 17 juga... 21 hb tu suda kira satu hari la :) kasi chance :) hehe
I've decided to complete my 40 days of confinement, jadi tinggal 23 hari lagi la mau bpantang..
Sup ayam yang sedap seja sya pya menu, ble juga makan yg lain but sendiri mau tau la, perut tidak mau terima, mesti sakit perut kalu mkn yg sedap cikit..huhu..
23 days! 23 days! cepat la kau 23days!! 

Thank God Baby Khloe is fine and good girl :) tidak kuat nangis kecuali dia lapar :)
and sangat2 manja, mau ada org dekat, pegang or tinguk dia baru dia mau tidur..
Sumtimes c hubby  dengan mamai2nya just kasi dekat muka dgn baby Khloe br dia mau tidur.. 

ohya, I would like to wish all mothers in the world a "Happy Mother's Day" 
Yeay, sya pun bgelar IBU suda ba.. haha :)
okay then :) mau tgk baby Khloe dulu :) 

Saturday, April 30, 2011

My Giving Birth story - Part 3

Okay ni kali la paling last punya part ar :)

Special title : The longest One Hour in My Life 
6.30am - 7.30 am on 21st April 2011 ( Holy Thursday )

At 6.30am, after Dr. kasi pecah air tuban sya ( yg tidak pandai pecah2 ), then dia kluar p panggil hubby sya..
Masa tu sya limpang terlentang with my baju tidur.. 
Tunggu2 tu masa.. 
And kena 'drip' juga untuk kasi cepat contractions supaya cepat beranak..  
Then hubby datang dengan muka terkejutnya.. Hahaha..
So, sya crita2 la sama hubby lagi, yg tu doktor ckp mau beranak sda, then tu nurse pun crita lagi pasal yg hal semalam tu..

Hubby duduk sebelah sya & sebelah tu CTG, so when the contractions come, dia tau.. 
Dia tanya2 lg sya "sakit ka? sakit ka?" adeh!!
Coz the graph showed full contractions 100 level.. ertinya tahap gaban pya sakit sda tu..
yg semalam kan paling2 pun 40-65 ja level contractions sya..

But, sya teda rasa sakit sangat, mcm sakit besa ja, coz awal2 sda minta painkiller..
haha.. panat ba 25 jam sya masuk wad kurang tidur, takut teda energy mo bear the pain.. :)
Doctor said Painkiller doesn't make the pain gone 100% but thank God, I felt that it almost 100% gone...
betul2 macm teda rasa apa2.. honestly..

Then tu nurse cakap "bagito ar kalu rasa macam mau terbirak suda"
Nah sya pun bgung, kalu dtg contractions mimang rasa macm mau tbirak..
balik2 jg sya ckp "nah nurse, mcm mau tbirak suda"
skali dia cek belum lg.. masi ada pintu rahim, means blum 10cm terbuka la.. 
"Cis!! punya lama tu, balik2 lagi sya ckp mau tbirak tp tidak juga"

and c hubby pun satu, asal dia nmpk tu graph mau naik suda dia cakap gini 
"Nah dear mau ada contractions suda, sedia! sedia!!" 
Sampai dia bdiri ni.. dia pula yang nervous ba..haha.. 
kadang2 ada contractions yg sya rasa tidak kuat, then sya reply dia "belum2.. " 
Hahaha... 

And Jam 7.00 am, sempat lg tu nurse tukar shift.. 
atoookoi, becerita dorg di hadapan kangkangan sya.. pingsan!! 
Nurse yang baru tukar shift ni pun pregnant juga 5 bulan, then dia ajar sya cara mengenjan and sempat lagi kami praktis mengenjan..

Time tunggu menunggu tu hubby cakap sama sya, jam 7.15 la ni ko beranak.. 
trus sya tgk tu jam macam lama tul mau 7.15am..
Almost 7.15am suda, baru sya rasa mcm mau ter"berak" sangat2 :) 
Thank God, Doctor arrived at the right time :) with ada lg satu Staff Nurse :)

then kaki sya kena taruk d tmpt khas, bed kena kasi naik sampai macam duduk and Ready for Action!!
Doctor duduk d depan sya, nurse yg pregnant d sebelah kiri, yg staf nurse d sebelah kanan,
hubby di belakang sya untuk push badan sya pg depan :)

Nurse tu cakap bila rasa sakit sda ble push kuat-kuat sekuat hati ko dia bilang :)
Worst thing, sya kurang rasa sakit, so manala sya tau bila mo enjan huhu..
Then tu nurse sendiri yang tulung 'rasa' untuk sya..
Dia ckp gini "Sakit suda kan? PUSHH!!!!"

Banyak kali sya PUSHHHHHHH but nurse cakap salah push coz muka merah..
Aarghhh... mimang susah pula mau push tau!! Menyesal tidak belajar dari muuuuula lagi..
(P/S ~ nah kepada sesiapa yg mo beranak tu, blajar kama cara2 PUSH.. penting tu! It's about ur life and Baby's )
Doctor, nurse, staff nurse and hubby teriak2 suru sya PUSH.. 
ble tuli juga telinga tu kiri kanan depan belakang teriak suru sya PUSH!! 
hampir 10 minit la sya push nda kluar2, then doktor tpaksa ambk vacuum untuk pegang kepala baby..
time tu kepala baby memang d pintu sda, doktor cakap takut baby termasuk balik or lemas d pintu sana..
So, vacuum kena taruk sana kepala baby with low level seja 
Doctor said to me "I put this vacuum doesn't mean to you didn't have to push, it's just to help you to hold the baby, 85% you need to push or else I have to c-sect you.. I really don't want to damage the baby so you need to PUSH as hard as you can" dia cakap dengan selamba.. 
but, I'm really2 tired suda time tu..

Lepas dia cakap tu, sya tinguk hubby sya,muka dia mcm sedih..
sya pun macm mau nangis sda :(
I really don't want to let hubby down and don't want to lose the baby..
After 9 months pregnant, and 25 hours of contractions, nda kan sya mau give up begitu seja kan..
Then sya puuuuuuusssshhhhhhh sekuat2 hati sya.. 
then baru la dapat :)
Doctor pun ckp "Good girls... one more3x" 
ntah brapa byk kali one more dia, mcm nda pandai abis sya rasa..haha

At last, baby keluar juga at 7.32am.. and kena taruk d lap sya :)
sya pun tekejut and happy :) 
masa tu mcm teda tenaga sda mau buat apa2,
sya just taruk tangan atas badan dia and tinguk ja..
Macam 100% hilang energy ni..
tapi masi sedar lg la.. :) 

Pastu bed kena kasi turun, baby kena kasi bersih and hubby bw baby keluar..
pastu doktor jahit sambil tanya2 sya lagi
"how old r u?" .. "26" sya bilang..
then tu nurse menyampuk"aik, sya ingat masi skola menengah muka nmpk babyface.." 
doktor pun "Ya la, dun worry still young, luka pun cepat sembuh"
Sya pun nda bermaya suda layan dorg, sya mau tiduuuur lagi..huahua...

After suda kena jahit, doktor bagi nasihat lagi then bagi kata2 semangat 
Sya nda ingat apa dia ckp, coz mamai2 mau tidur..huhu...

Then nurse hantar sya pg wad, and jumpa hubby :) 
hubby senyum2 balik dari nursery baby, dia ckp "baby sihat and nomal" 
Pastu sya tiduuurrr.... huahua...

Abis cerita :) 

P/S~ Thank you very much and I really appreciate and million thank you to all my families,friends, Dr Ramesh and all the nurse at Rafflesia Medical Center yang bagi support :) 
and tidak jemu2 balas msg2 and encourage me :) 
I am so lucky to have you all :)
Dan yang paling penting skali My dear Husband who is there with me through all the bad and good times :) 

To be continued... 
What makes me strong during my pregnancy and labour time? 
Believe it or not, but I did experienced it :) 
 

Krisnadia Template by Ipietoon Cute Blog Design