Wednesday, March 3, 2010

Hard Questions

"Macamana mau tau orang tu ikhlas menolong ka tidak? "
and
"Does it really matter anyway? "

Did you ever thought "Kenapa mau tolong kalu tidak ikhlas?"






X idea...

15 comments:

Uncle Greg said...

mau tinguk situasi juga ... ada kala urang tulung pasal dia perlu sesuatu dari kita, tapi sia rasa kalu urang mau tulung tu mimang ikhlas dia tia perlu apa-apa dari kita bah ... ni pandangan sia ... cuma ucapan terima kasih dan sebuah senyuman :)

trus sia teingat kata-kata urang putih ... i scratch your back you scratch mine ... adui gatal pula belakang sia sia pi cari dulu bini sia tulung garuk hehe

Kris and Nadia said...

Ya kan.. tp kan amcm mau tau, dia bantu tu ikhlas ka nda? manatau di belakang marah2 coz membantu kita.. huhu..

chegu carol said...

nad, whatever that happens behind your back, just ignore it. bila ada urg lain start ckp2 psl itu, then you know it's not sincere. kalau mau susah2 fikir whether urg ikhlas atau tidak mau tulung kita, we will become too cynical towards others.

greg, sudah habis kena garu ka? hehehe

nc said...

uiyo...ni mcm soalan pendidikan moral SPM ni tau. hehe..mmmmm....jawapan..tiada betul tiada salah. susah ni.

(^_^)
macmana mau tau itu urg ikhlas? kalau sa.. tingu dari awal..kalau betul2 mau tlg..u can feel the sincerity.

does it matter? depends to u. sometimes, when we dont care whether that person is sincere or not, but the thing that needed help is done. isnt it better? hehe

kenapa mau tlg kalau tak ikhlas:
a. terpaksa
b. saja..haha
c. mau kasi tingu kebulihan dia buat benda yg ko minta tlg
d. semua di atas

(^_^)

Kris and Nadia said...

Chegu Carol ~ ya kan.. btul jg.. so ikhlas atau tidak ikhlas doesnt matter la kan.. biar Tuhan ja la yg tau, maybe 1kali tu c A tulung c B nda ikhlas tp c B nda tau, then after beberapa lama, c B pun tolong c A , so c A pun rasa bersyukur jg tolong c B walaupun dia nda ikhlas tym tu kan?? gitu ka? hihihi.. yg penting tolong-menolong la ikhlas tu belakang kira la kan.. huhu..

ya Uncle Greg, suda abis garuk ka? hahaha.. jan lama2 kama, nanti kuyak tu kulit belakang.. hahaha..

Kris and Nadia said...

NC~ wawaa.. ada pilihan ooo btul2 mcm soalan moral pula kan..hahaha.. ya btul tu mcm chegu carol ckp we will become too cynical towards others kalu talampau fikir.. bagus paduli ja la samada ikhlas atau nda belakang kira.. :) sumtimes kan sya terfikir jg kenapa mau tulung kalu tidak ikhlas,ya mungkin (D) la jawapn sya.. smua di atas.. hahaha :)

SJB said...

Saya pun tidak tahu cikgu. Kali terpaksa heheh.

Willie a.k.a Reptoz said...

Saya pun tak tahu. Kalau dia minta balas budi dia lain kali, kira tidak ikhlas la tuh.

HoneyBUZZin said...

Agree with Willie la Nad...

mommieZee said...

tulung urang...?kadang kadang terpaksa tulung, kalau tidak tulung nanti jadi parah.
kadang-kadang ikhlas tulung, maybe sebab kita kenal dengan orang tu and kita rapat dengan dia
tapi kadang - kadang orang ni kalau menulung tu pandai juga ada perasaan 'nanti ko tulung sy balik aa' sebab ada juga urang yang minta tulung jak..tapi tia pernah tulung urang in return...
jadi tu apa macam...kin malas kita tulung juga kan?

Nimi Momo said...

sorry nadia, having prob with ur feed proxy, your blog ndak dpt update in my new blog. any idea y?

Nimi Momo said...
This comment has been removed by the author.
CH Voon said...

agree not point to help if unwilling.

maybe they force to do so.

C.Alv.B said...

Dont bother la. If you didnt asked help from them and they insist to help you..dia memang ikhlas la tu..

Mama Mia said...

Kenapa mau tulung kalu nda ikhlas? maybe keadaan yg memaksa dia untuk menulung..

Post a Comment

Thank you & God bless you :)

 

Krisnadia Template by Ipietoon Cute Blog Design