Sunday, March 29, 2009

Blame the teachers!!

Hai all...
today I saw a video at FB ( Smart boy )
which shows a student that can't spell correctly or maybe read.
It was recorded by some teachers whom maybe find it funny and want to share wif us all :)

Me myself find this video really funny and it's not something new to me since I've found many student like him :)

however some body have some thought...
they think this video is humiliating the kid and 'mau saman' itu teacher ..

Well, I respect their thoughts..

but for my point of view as a teacher,
1) It's not a big deal u know .. ini video hanya sekadar mau show betapa funny murid yg nda pandai ni and just laugh seja la kalu funny.. adui2 susah2 lg...
( Tau la kan, penghibur seorang guru adalah muridnya ja ba kan..
kalu sya stress2 mengajar pandai tu murid buat funny pura2 'bodoh' untuk kasi ketawa sya and tarik phatian sya spy ajar dia lebih lg kunun.. )
in this case- pelajar tu pun mcm biasa ja pun.. I dont see any harm ..
then tu cikgu bknnya maki hamun kasi jatuh air muka brabis kan,
and dia pakai reverse psiko lg tu.. emm..

2) maybe ini teacher rasa funny and mau denda ni budak kasi rakam dia pya kelemahan supaya dia rasa malu lenkali blajar lagi bersungguh2..
- maybe ini salah satu method cgu tu spy memotivasi pelajar tu belajar lagi..
since mau denda pelajar pun susah kan,
suru berdiri atas kerusi nda boleh,
suru berdiri atas meja nda boleh, rotan nda boleh, apa pun nda boleh..
jadi cgu tiada choice mau tunjukkan yg murid tu buat kesalahan..
Mau cakap bagus2 like "Belajar la ar bgs2 jgn gitu jgn gini.." huh- i bet you kalu dorg mau dgr :)
then lama2 pelajar jadi besar kepala, tiada siapa yg dpt control even their parents..
so mau blame siapa ya ? teacher ja la kan...
( KPM sudah menunjukkan baik hati spy pelajar tidak di apa2 kan oleh guru tau..
jadi apa yg patut pelajar buat, blajar la ba bagus2..)
and kepada siapa2 out there yang ada cadangan BERNAS utk denda pelajar bgto ar.. :)

3) From this video- we can see this student is really weak, even lagu yang paling 'famous' di Sabah pun dia nda dpt nyanyi..

Saya di cni tidak mau ungkitla kalu student dpt good result and shud be thanked to teachers ka.. nda apa la kalu nda mau thank you ka..
smua cikgu yang sya tau ni ikhlas ba mengajar,
suka hati la pelajar mau say thank you ka nda kan.. yang penting ikhlas :)

Its not a big deal, but u think it is a big deal, then bgto la sm teacher apa patut buat..
Teacher shud do this, do that.. or wutsoever..
Utk pengetahuan smua, terdapat byk jenis or pelbagai ragam pelajar kan,
maka setiap pelajar tu cikgu tpaksa handle dgn cara yg berlainan..
bukan senang kan...

Well, sebenarnya this video is only for fun
and to show how hard it is to be a teacher to have this kind of students..
apa la salah guru berhibur kan..

So, teachers...
watch out ur action, attitude and words coz they're watching us!!

and ready to blame us..

* Lenkali kalu mau share ni video, share dgn cikgu2 ja la ar, jan dgn org lain, k ..

Cheers happy sunday all :)

9 comments:

belleOFranau said...

darlin' dimana mau tingu tu edio..cam sy pun mau tingu..apa yang funny sgt tu.. ^_^

GregChai said...

Cikgu,

sia setuju, sia pun berpendapat video tu sekadar untuk hiburan lawak sahaja, tetapi sudah disalah anggap. kalau la macam tu kan sia rasa banyak video di youtube yang bikin malu.

memang bikin sedih ada kes yang mana murid di sekolah rendah masih blum kenal a b c, tetapi sia berpendapat ini bukan salah guru satu orang, ibu bapa juga bertanggungjawab.

memang zaman sekarang desakan dari semua penjuru akana membuat murid dan cikgu dan juga ibu bapa stress, mana tidak semua berlumba-lumba untuk mencapai "A", kalu tia dapat nah kana kasi malu.

tapi dalam video yang kena share tu sia rasa lakawan tu bukan mau kasi malu, hanya untuk sekadar lawak hiburan, for fun, maaf la kalu ada di luar sana yang tidak setuju dengan pendapat saya.

mungkin kalu pun kita melihat video tu memalukan, mungkin kita boleh sama-sama fikir cara apa yang patut dibuat agar perkara ini tidak lagi berlaku, mungkin bagi pandangan agar dapat membantu anak-anak yang lemah dalam mata pelajaran sekolah mereka.

AngeL BeaR said...

Agree with Greg...teda salah bah...cuma mangkali over sensitip ba durang tuh.

like I said, there are teachers who didn't do their job well...but not all okay. Ada yg suda buat setakat yg termampu dah...tapi masi teda masuk utak juga amcam?

Whatever it is...teacher plays a very important role in our lives. Without you people..there will be no doctors, no lawyers and no PM!

High 5 to all teachers!

Kris and Nadia said...

Belle- alah sya mau taruk cni bai tu video but nda pandai sya ..huahua...

Greg chai- ya la kan.. agree wif you.. sya pun heran la org2 gitu mcm teda sense of humour, owez think negative and ikut emotion.. tgk mcm sya.. bersabar ja la kan..hahaha...dorg tidak tahu apa2 baitu.. anggap ja la dorg blank2 and just ignore them, yg penting tugas sbg guru kita ja yg tahu amcm mo buat..huhu..

Angelbear- yay Hi-5 too :) sya malas sda mau komen lebih2 ni tambah byk kesalahan nanti kena ungkit ka apa..huahua..

yg penting my student love me, and i love them.. kan.. org lain yg tidak tahu apa2 tu is nothing dlm hidup sya..huahua..

♥ AnnieMing ♥ said...

eya oo nadia.. sa mau tingu itu video yg dimaksudkan hehehe..

Gallivanter said...

I saw the video too but didn't find it funny. Just felt sorry for the kid.

Miss Mathew said...

Hi Nadia... well, I hvnt seen the vid...but as a teacher myself, honestly speaking I dont agree wht tht particular teacher did...no matter how funny it may seem..but an illiterate student shd nvr be displayed for the public to make fun of him/her. Sorry...I guess b4 we do things to others we need to think whether we like the same thing to be done to us, or even our family members. U r def right whn U say whtever happens in the clsroom, shd stay in d clsroom :)

JPP Papa said...

I hope that's not my kid ... hahahaha. (not seen video yet)

Grateful to all teachers. high-Ten to all of you. Without your guys help, siapa lah kita semua. Buang yg keruh ambil yg jernih.

yg sedih, sekolah sia, almost semua the teachers changed already.. can't detect their whereabout... duuui gia.

Kris and Nadia said...

♥ AnnieMing ♥ -hi annie.. mana ko ? sya mo crita ni..hihi.. :)

Gallivanter - :) ur opinion :)

Miss Mathew -okay ur opinion :) u shud see the video.. i dun think somebody humiliate some1 :) its just for fun ba actuali.. that teacher mau share2 ja kali :) yup maybe u'r rite.. wut happened in the classroom shud stay in the classroom.. and share wif teacher2 only :) coz i assume teachers understand teachers?? :)

Post a Comment

Thank you & God bless you :)

 

Krisnadia Template by Ipietoon Cute Blog Design