Tuesday, March 24, 2009

SPP Interview

Yay.. this morning,
I just went for SPP ( Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran )Interview
at Bahagian Pendidikan Guru ( BPG ) Gaya..
This interview is for 'pengesahan jawatan' sebagai guru.. hihi :)

Well, to be honest, I get totally blank and didn't get to answer all the questions very well..huhu *sad
Want to share wif you ( guru2 yg mo pg sah jawatan )
My interviewer is Mdm Harvinder Kaur. She's a very pleasant dan kind woman. ;) wink

Soalan2 yg ditanya ;

1) Terangkan diri anda- pengalaman belajar dan bekerja


2) I told her that I'm a "Guru Disiplin" at my school, she's like "What? how come?" and i answered her.. bla bla bla...
then she asked
- "Bagaimana dan apakah peranan anda sebagai guru disiplin? " -
" Apakah cabaran yang telah anda hadapi di sekolah sebagai guru disiplin?"

( Interviewer mmg akan kaitkan apa jawapan kamu untuk buat soalan ..huh! )

3 ) PPSMI ( Pengajaran dan Pembelajaran Sains & Matematik dalam bahasa Inggeris )
- ( Mmg sya sda jangka coz ajar sains n maths kan..huhu .. )
"Apakah cabaran yang anda hadapi semasa PPSMI?"

"Bagaimanakah anda mengatasi masalah ini? " (
Adoi2.. blank2 btul sya.. mcm2 la sya ckp, pelajar susah mau tangkap konsep sains & m3, then caranya ajar pakai kaedah inkuiri.. hoho .. and etc )


4 ) PIPP ( Pelan Induk Pembangunan Pendidikan )
huh.. Soalannya berbunyi begini "Tau PIPP??" pastu sya ckp "tau"
" Apakah matlamat PIPP ? "
( Tym ni, sya mcm kepala terbalik sj.. sya totally forgot the dasar and matlamat PIPP .. Damn! Sya ckp jak pasal Minda Kelas Pertama.. bla bla bla.. then dia kasi sambung.. then sya sambung lagi.. huh nasib baik.. )


" Berikan 6 Teras utama PIPP "
( yes ini sya hafal la brabis, but teras ke-5 sya buli lupa la.. then sya ckp emm.. yang pasal keguruan la.. trus puan cakap memartabatkan.... then sya sambung.. huahua.. sambung menyambung ja ni :)
Teras ke-5 MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN )

" Pilih salah satu teras dan terangkan"

nah, di sini sya mo pilih pun lama,
sya pilih ja teras ke-2 pasal Modal Insan and "goreng"
..huhu..
Nah itu sahaja.. 20 minit juga la.. :) tulung la sya pass this interview pastu sah jawatan..yeah :)

but abis interview jam 2.30pm sya org ke-3 last..huhu.. and trus cuti la ni hari ..hihi :)



Okay sya mau jawab lu tag dari Angel and Beck.. Tag yg lain.. ba palan2 sya buat ar.. cigu ni malas sikit mau buat kerja rumah tag.. hihi :) Kalu ambik gambar, cigu suka but kalu tanya personal tu, mcm susah ckit .. Kalu mo tanya yg personal2 kita ym2 la k :)

1~snap the picture of both inner and outer of your purse 2~Introduce your purse brand,price n where u buy
Greenwich Polo.. gift dari hubi :) beli sana Citymall..


3~take out whatever its inside ur purse
alalalaa... malas la mo kasi kuar.. wut u see is wut is inside la tu.. :)

yap, lesen masi P lagi..huhu.. and blum ada kad kredit..huhu..

4~tagged other 7 person
Yang sya mau tinguk dorg pya dumpit ialah ;
1) Nancy
2) Rahma
3) Xang
4) Marz
5) Miss Mathew
6) Izan
7) Carmel
* Yg lain sda kena tag tu kan : )

5~Comment on ur fren's (who tagged u) purse..
Angel -ba buang la di tong sampah tu kertas nombor giliran tu..hahaha :)
wah di mana jg ko beli tu purse Louis Vuitton tu.. mcm mahal ni .. nda sangka pula kan.. :)

Beck - tersusun and bersih purse c beck :) mcm sya pya purse..
( aiseymen perasan pula, padahal mimang baru pun sya pya purse hadiah Xmas dr hubi.. )

27 comments:

Miss Mathew said...

Dont worry, U'l def get ur sah jawatan bah...masa sia, I was asked to buat karangan English based on the interviewer's topic...and it was orally! Sib baik sia cigu English owh ;)

Kris and Nadia said...

Miss Mathew- hopefully la.. huahua.. :-t wah, nasib baik oo kan... apa la topic dia? senang ka? huhu.. mesti idea ko mencurah2 kan ;)) hopefully la sya dapat ni..huahua...

ღ Heartphilia Marz ღ said...

wahaha . :D

bha bha will do it ASAP nadia .

keke . thx 4 tagging yaa ?

hohoho .

izanazuani said...

Funny juga ni post, time2 tulis pasal ur interview session, sempat lagi kasi tah org si Nadia ni. Ok, I'll do it...

Vienne said...

well, ko tatap juuga dapat lantikan tu...
lawak la ko punya interview...hehehe

chegu carol said...

99% sa gerenti ko dpt tu nadia....:)

during my time i dont remember being asked too many power2 pnya factual questions mcm ko. paling2 pun soalan mcm...'who's the prime minister of this and this country....or who's the minister of this and this ministry...and kena suruh baca rukun negara...hahaha...the rest were just borak2 kosong psl school.

nc said...

don wory,, 100% u can SAH after this,, hehe

alamak,,tag dumpit..hehe..teda isi o dumpit sa skg ni, panuh kad sja,,haha..bidah lagi tu dumpit,,but,,ok,,thnks a nadia,,nanti sa buat,, :)

take care girl,;)

Willie said...

Thanks for the tips. Very useful. Hopefully u pass the interview

Mell_f said...

Nah,sy nampak ada kad game di 1B ni..Sy pun ada..haha. Sy pun plan tidak mau ada kad credit smp bila2 lah,contagious tuh. hehe.

HoneyBUZZin said...

Hopefully berjaya dalam interview arr...all the best girl.

gagaukon said...

wah.. lapas kursus mengajar ada interviu kasi sah jawatan lg ka? susah pla kan.. bini sy pun bulum lepas lagi interbiu kpli.. :(

C.Alv.B said...

Good luck Nadia.. sure u kena confirm nanti.. hehehe.. Like me yg keja swasta ni pakai perkataan 'confirm' untuk sah jawatan.. hehehhe

Kris and Nadia said...

ღ Heartphilia Marz ღ - okay :) hihi.. sya menanti ni.. :) okay ur welcome :)

izanazuani - hihi mengambil kesempatan di dlm kesempitan.. alang2 post dua tajuk.. malas mo post byk2 :) hihi... ba sya tgu ni tau.. mesti kemas ni kan ko pya beg dompet ;;)

Vienne - ya? yiiii harap2 la kan vienne.. dorg c jan sana tu sda ka tu? hihi :) ya ba .. nasib bukan yg datin2 cerewet yg interview sya.. huhu..

Kris and Nadia said...

chegu carol- wah 99% lg tu? ba..harap2 la kan..takut jg ni.. :) hihi.. kami ingatkan kami akan kena tanya yg factual pya soalan like "sepaka nama agung? - full name ka.." huhu.. padahal sda brabis hafal Yang Di-pertuan Agong pya nama ni... huahua.. siap dgn gelaran lg tu..;)) but nasib la jg ada borak2 pasal skul kan.. hilang skit tu nervous sana.. :)

nc - atokoi 100 % lg tu.. aiseymen.. gumbira ni.. konfiden la sya ni lulus ni tau.. :) hihi tgl tgu surat induksi lg ni kan.. hihi.. :) ba ble ba.. sya pun beli dumpit br buat ni tag..miahahaa :) bkn jg ba tu mo tgk dumpit yg penting duit tebal kan..hihi ;))

Willie - okay ur welcome.. :D thank you very much there Willie :)

Kris and Nadia said...

Mell_f - haha.. ya ba.. kami suka main yg gendang2 tu..miahahaa... but perlu jg tu kad credit for emergency.. hihi.. ;))

HoneyBUZZin - thanks honey :) harap2 la lulus and sah dgn cepat ni tau :)

gagaukon - ya ooo pastu ada kursus induksi lg tu and ada ujian lg tu.. ya tambah susah ckit.. tau la mau MEMARTABATKAN PROFESION KEGURUAN ni.. tambah la dorg strict ckit :)

C.Alv.B - hi alv, thanks.. ya harap2 la kan.. ya sya tau jg tu CONFIRM itu syarikat swasta ;)) hihi... mesti ko sda confirm ni kan? :) congrats :)

Mama Mia said...

bulih tahan juga gia ko mengguring ni...misti sukses bah interview ko ni... ;)

masviona said...

manyakkkknye duit...hiksss...tebal tuh

Zoi said...

halu nadia. kalau cikgu sikulah menengah mo sah jawatan kena interview SPP ka pla. Hmm..mengerikan juga tu, tapi mesti sah juga tu. Kalau cikgu poli, time interview dulu pun dari SPP juga. Nda pasti pla mo interview lg ka nda utk sah jawatan.

ba, jan bimbang mesti dapat tu.

memeljoan said...

Halo Nad...eheheh, ko ok lagi tu...sa dulu kena tanya pasal pengetahuan am yg sa kurang mahir lagi tu. kena tanya pasal angkasawan negara lpas tu kena tanya bencana alam yg hangat masa tu...wah, sa pun goreng kaw-kaw juga...nasib baik sa pass juga...syukur...

SJB said...

nice

♪ Heartphilla Xang ♪ said...

uie.. nadia..
ko maw tgk upou sy kn?
kkikik..
risit jak byk sna..
hahahah..

Mrs. Ezman said...

nadia... ko suda p interview? bukan interview lantikan ka ni? sa blm g..lmbt sa isi hari tu..ekekek power jg ah ko pnya soalan. kami lagi la mati.. kena jawab dlm bi huhu

Kris and Nadia said...

Mama Mia - ya ba.. nasin nda angus menggoreng..hahaha.. :) harap2 la sukses.. byk jg terkelu ni..huahua.. blank ba tym sda di dlm bilik interview tu...adui2.. ntah mana pergi sda yg sya baca selama ni..

masviona - aik manada manyak.. itu duit rm1 lo.. itu la tebal tu..hahaha :)


Zoi- hi zoi.. ya lo mau jg kunun interview utk sah jawatan ni.. eeee bikin takut ba jg but tabahkan hati ja la..huahua...pastu mau pg induksi n btn lg tu huahua.. ba thanks ar :) semoga sya dan kita berjaya :)

Kris and Nadia said...

memeljoan - hai mel :) ya? adui2 susah jg tu soalan kmurang? wah hebat ko menggoreng ar.. sya ingat mau buat post minta pendapat ka apa seblum interview, but sya nda sanggup terima kenyataan ba kalu kmu ckp yg bikin takut..huahua.. :) Wah congrats to you ya :_

SJB -Thanks


♪ Heartphilla Xang ♪ - hi xang, ba sda sya tgk ni.. but i want more.. hihi.. :) nice ba :)

Mrs. Ezman - hi noy, :) ya sda.. yg spp tu utk lantikan.. :) ba gud luck utk ko ar... ble ba ko tu.. kamu kan konfiden ckp english lgpun plg2 dia tanya pasal amcm mo tingkatkan minat pelajar dlm bi ka.. maybe ppsmi tu nda la tu kan.. :) ba jan takut ar.. pura2 ja konfiden mcm sya :) hihi

GregChai said...

ya kan sia pun nampak macam tabal tu purse oh hehehe, misti penuh ni hehehe

good luck, hope you capat-capat la dapat pengesahan :D

Kris and Nadia said...

Greg- hi ankol greg, aiseymen..penuh duit rm1 tu.. hihi ;)) okay harap2 la cpt kan.. nda sabar ni.. thanks ya :D

Mrs. Ezman said...

pura2 konfiden? itu yg sa suka dengar tu wakkakakaka... yg tiada pun jadi ada oh kan..hehe

Post a Comment

Thank you & God bless you :)

 

Krisnadia Template by Ipietoon Cute Blog Design