Tuesday, March 31, 2009

Tuition

Hi everybody.. :)
Well, it's not that I want to advertise or promote my physics tuition here,
but Me, Myself looking for Kadazan Dusun tuition,
and I really want to learn that language..
hihi yap I can't speaks KaDus but I do understand a lil' bit..
I can read and write that language but blank2 lo :D miahaha..My parents are both KaDus
but they didn't teach me the language since I was a kid,

Because they're using the KaDus language as a secret language
so that we'll never knw what they're talking about.. huahua ..



Sedih ba nda tau KaDus Lang ni..
sya mau baca blog c Kisty and Hahangai Avanus pun susah ni..
Arghh.. satu kerugian yg amat besar kalu nda pandai bahasa ibunda sendiri.. Adoi..

sya dengar2 ada chegu hebat boleh ajar bahasa Kadazan Dusun
dlm masa 3 bulan trus pandai :)

hihi sepa yang kenal ni chegu bgto sya ar.. sya mau tuition sama dia :)
kalu kamurang pun ble cakap n faham KaDus ba, ckap la sm sya ar..
ble kita blajar2 cni blog kan..
jan biarkan bahasa kita ditelan zaman.. or ditelan oleh bahasa lain..
aiseymen (^-^)

Okay, received award from Marz ,
thanks Miss Marz :)


1. The winner can put the logo on his/her awesome blog.

2. Link the person you received your award from.

3. Nominate at least 7 other blogs.

4. Put links of those blogs on yours.

5. Leave a message on the blogs of those you’ve nominated!

I would like to nominate ( blog yg sya slalu terpigi );
- GregChai
- Nancy
- Rahma
- Izan
- Chegu Carol
- AngelBear
- Angel
- Kisty
-Zoi
- Gallivanter
- Papajoneh

Want to say that ~ I LOVE YOUR BLOG :)

( Nda apa la terlebih sda coz dia ckp atleast 7 kan.. hihi ..
ba passing2 sama blogger friends ar :) )

Cheers :)

19 comments:

Rebel'ous Xang Rodriguez said...

sy pn oo nadia!! sy pn btul2 maw belajar bahasa kita sendiri, ko taw ka kadazan tatana? hehe. origin from kuala penyu. sy taw dgr sja ne. paam if dgr durg ckp la. kalo sy sendiri ckp, duiyo!! mcm baby baru belajar!! tekei!! hahah.

Kris and Nadia said...

Hi Xang.. oo tau.. tp sya pun nda paam..hahaha...ya ba kan.. ba bgs kita blajar tu tau... ;;) hihi tekei!! hahhaa sya ingat kami2 ja guna atekei, rupa2nya ada kwn jg kan.. atekei!! hihi ;)

InobonG ProPer said...

Alamak susah ni kan kalo tidak pandai cakap Kadazan or Dusun

Tidak payah tuition bah tu..kau logot2 belajar hehehe

AnGeL said...

astaga. ada lagi satu kawan ko cni nadia. sa pun mo belajar juga cakap dusun. huhu. malu ni. sa mo belajar d rumah tp sa tengok mcm mami sa pening mo ajar sa. dia bilang keras lidah. haha!

bah, mari la kita logot2 belajar bahasa kita nadia :)

Kris and Nadia said...

Phil- ya ba susah ni.. kasihan ooo kan... :) ba logot2 ba.. buli baitu kalu sya .. :D ya blajar sendiri ja ni, pura2 ckp KaDus la sm org yg KaDus but then kalu dorg nda paam, ba tutup muka ja la kan.. :D hihi...

Angel- atekei, byknya kawan sya ni..hahaha.. :) ya ba tu jg la masalah dia, keras sda lidah kita.. nanti kita ckp KaDus , salah faham pula org ingat kita ckp bahasa alien ka apa.. =)) miahahaha...

izanazuani said...

Hi Nadia. Visiting ur blog as early as 7.40 am in the morning is so worth it. Another award for me. U really make my day ni... Thanx girl!

gracie said...

aku pun nda pandai lah ckp kdzn (even both mama(sdkn) bapa(ppg) urg kadazan) ;)) ;))
paham buli la sikit2.. aku lagi byk paham dusun drpd kdzn.. (fyi,kadazan sandakan ada lain sikit)
palan2 kita..byk2 kita blogwalk pigi blog2 kadus ni..ahaks ;;)

Willie said...

Now i know that Kadus stands for KadaZan Dusun. Ahaks!

nc said...

Kopisanangan do kosuabon..oi sigu.. heheh

I Luv Ur Blog toooooooooo..hehe

kounsikou kio,, ;)

Carmelliny said...

hehe..btul bh ada yg bleh ajar bahasa kadus?sa pn mau oh kalo gitu...

memeljoan said...

Bah bah...kada koti...mesti tau tu bahasa kita tu...ehehhe, padahal sa pun tidak berapa pandai ckp...bah, nadia, logot2 la kita belajar aa...maan nopo boh...atuuukoooiiii

Kris and Nadia said...

izanazuani- hi izan.. wah,awalnya ;;) i know ko pengunjung setia blog sya kan... :) okay u're welcome :)

gracie -uinah, iya ba? napa kamu nda tgl ppang? ;)) iya lain ka kadazan sandakan? kadazan apa di sana tu ah ?? :) ya ba palan2 la kita kio.. ahaks jg ;)) hihi...nanti sya ckp ko KaDus ar.. :)

Willie- hi willie .. hihi.. ;)) good info for u isnt it ? ;))

Kris and Nadia said...

nc- hi nc.. kopisanangan do kosuabon ( mengulang blk cakap.. ) hihi.. kounsikou :) hihi.. yg sya tau ~ lumangat oku sama kris..miahaha.. ;))

Carmelliny- hi carmel.. ya ba... ble tu.. ada sya kenal tu saturang dia belajar 3 bln ja trus terer ni.. :) but nda tau sda mana pg tu cigu.. :) aik, bkn ko pandai ka carmel? jan kasi april fool sya ba :) hihi

memeljoan- ya ba.. bah bah ;;) logot2 la kita kio.. maan nopo boh ( cakap balik ** hihi ) ;;) adui kasitau ba maksud .. blank2 ni ..hauhua...

reanaclaire said...

thanks for coming by nadia... other than food, i also post other things..haha..but some are too personal to disclose..haha..

rahma said...

wah!!!! ada ward lagi... yai, nadia byk sdh hutang sa sm ko kan.... heeeee.... tuh tag lagi... dun worry... dun worry... will do!! ganbatte..

ni la sa malas mo p outstation ni, byk benda tergendala d ofis... including updated my blog... kekekekeeee... ^-^

Kris and Nadia said...

reanaclaire- hi there, okay :) hahaha.. never mind.. i really like food :D

rahma- hi rahma, ya ada award :) aiya nda apa ba, sya pun byk hutang tag sm ko.. hihi.. kalu nda dpt buat pun nda apa baitu k :) wah busy oo kan slalu outstation :) ba ganbate jg utk ko k :)

nc said...

nadia,,ko ckp sama kris.."langadon oku dika" hehehe..eseh..pndai2 ja mengajar ni kunun,, itu2 ja yg sia tau juga,, kana ajar juga ni haha

Kris and Nadia said...

NC- miahahaa...ya itu sya tau tu.. yg senikata2 lagu jestie alexius sya tau maksud dia...miahaha.. :)

Mama Mia said...

bah apa mcm suda KaDus perkembangan language ko? ada kemajuan suda? hehe...sia dgr2 ada tu pusat bahasa d Donggongon yg ajar bhs KaDus..tp sia lupa pulak apa nama dia...nti sia kastau ko lg k..:)

Post a Comment

Thank you & God bless you :)

 

Krisnadia Template by Ipietoon Cute Blog Design